Bouwheer aan het woord

Wat maakt uw project zo speciaal?

“We bouwen een nieuwbouw met zwembad. Met de stijgende energieprijzen kiezen we resoluut voor energiezuinige oplossingen. We wensen doorheen het jaar eenzelfde aangenaam binnenklimaat te creëren én bovendien moet ons zwembad zo veel mogelijk op temperatuur zijn om bij de eerste zon klaar te zijn voor gebruik.

Hoe kwam u bij ClimaSolar terecht?

“ClilmaSolar werd mij aanbevolen door onze architect en zijn studiebureau. Het zijn stuk voor stuk mensen waarvan ik weet dat ze de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied opvolgen en waarin ik het grootste vertrouwen heb.

Waarom Climasolar?

Wij kozen voor de koeling en de verwarming van onze woning voor vloerverwarming en ventiloconvectoren. En daarvoor is een lage temperatuursysteem op basis van een warmtepomp uitermate geschikt. In deze innovatieve installatie wordt betrouwbare technologie gebruikt waarvan het rendement tot het uiterste wordt geoptimaliseerd. Bovendien is het concept 100% Belgisch en werd het ontwikkeld door een specialist met meer dan 20 jaar ervaring. Dat zegt wel iets.”

Is ClimaSolar BEN?

“Vanzelfsprekend! Het koelen en verwarmen van de woning is volledig energieneutraal, een hele prestatie die zich sowieso terugverdient. En ook voor de verwarming van het zwembad halen we uitzonderlijke rendementen.”

Waarom werkt ClimaSolar zo efficiënt?

“Het is een intelligent systeem dat focust op de efficiëntie van de energieproductie. Het koelen van  zonnepanelen verhoogt hun rendement aanzienlijk in de zomer. De afgevoerde warmte van de zonnepanelen wordt gebruikt om de bodem extra op te warmen. Door deze buffer van afgevoerde warmte wordt vermeden dat de bodem onderkoeld geraakt. En hierdoor kan de collector van de warmtepomp kleiner gehouden worden. In feite is dit de ideale combinatie van twee zuinige systemen die elkaar in balans houden. Je haalt dus hetzelfde vermogen met een kleinere installatie.”

Is het ook duurzaam?

“Door de opwarming van de bodem wordt onderkoeling vermeden, een reëel gevaar bij gebruik van warmtepompen voor de verwarming van zwembaden. Zo blijft de warmtevoorraad ook in koudere periodes op peil. De natuurlijke energiebronnen worden dus optimaal benut en geraken zelden uitgeput. Een installatie van ClimaSolar behoudt daarom zijn rendement ook op lange termijn. ”

Hoe verloopt de integratie met bestaande systemen?

“Prima. Je kan ClimaSolar ook integreren in bestaande installaties met bodemwarmtewisselaar.”

Heeft u enig idee van de terugverdientijd van uw investering?

“We hebben reeds een aantal simulaties berekend en steeds komen we tot de conclusie dat dit een bijzonder renderende investering is. In de meest optimische berekeningen betaalt het systeem zich reeds na 7 jaar integraal terug!